Досвід та відповідальність - фундамент надійності

Відносини забудовника та підрядника нарешті отримують нормативне врегулювання

Невизначено

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві». Документом передбачається юридичне закріплення механізму залучення замовником підрядних організацій для проведення технічного нагляду (для впровадження енергоефективних рішень, скорочення витрат, покращення якості будівництва тощо).

Раніше надання таких послуг не регулювалось на нормативно-правовому рівні. Це робило можливим неякісне виконання підрядною організацією своїх зобов’язань або ж махінації забудовника у договорі. Натомість закріплення чіткого алгоритму укладення договору щодо таких послуг дозволить не тільки убезпечити забудовника чи підрядника від махінацій, а і забезпечити їх більш прозорі відносини, що в результаті призведе до більшої відкритості інформації про будівництво.

Так, в результаті ухвалення постанови замовник, а потім і кінцевий покупець нерухомості, отримають доступ до інформації про практики, які застосовувались під час будівництва – використані будматеріали, впроваджені технології та їх технічні показники.

Постановою Кабміну запроваджується низка змін, серед яких:

  • договори підряду можуть укладатися з використанням міжнародних зразків, зокрема, контрактів Міжнародної федерацій інженерів-консультантів (контракти FIDIC), які є більш збалансованими для обох сторін та чітко визначають їх обов’язки;
  • вводиться термін інженер-консультант – фахівець або компанія, які забезпечують організаційне і консультаційне супроводження будівництва;
  • договір підряду повинен включати обов’язковий допуск для інженера-консультанта на територію будмайданчика;
  • підрядник повинен погоджувати підготовлену проектну документацію, яка підлягає затвердженню згідно із законодавством;
  • врегульовується питання забезпечення замовника проектною документацією, розробленою в електронній формі або у вигляді електронних документів із застосуванням ВІМ-технологій.